1 December 2008

Needs, wants and everything in between...



O Abraham Maslow γεννήθηκε το 1908 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε Νομική.



Μαζί με τον Carl Rogers (1902 - 1987) θεωρείται από τους πατέρες της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας στην οποία δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην προσπάθεια του ανθρώπου να πραγματωθεί, να ολοκληρωθεί δηλαδή ως οντότητα.


Μερικές από τις αρχές του Maslow ήταν οτι η ανθρώπινη φύση είναι ουδέτερη - δεν τείνει δηλαδή ούτε στο καλό ούτε και στο κακό κι η οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά προκαλείται από τις επιδράσεις που έχει το περιβάλλον πάνω στο άτομο - πως ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη ροπή προς την υγεία κι η προώθηση της ενιαίας αντιμετώπισης του ανθρώπου σε ενιαίο επίπεδο.


Αυτό όμως που τον έκανε πολύ γνωστό ήταν το μοντέλο της πυραμίδας του, γνωστή κι ως Πυραμίδα του Maslow ή αλλιώς ως η Πυραμίδα των Αναγκών.



Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό λοιπόν οι ανθρώπινες ανάγκες διαχωρίζονται σε 5 επίπεδα:
1. Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες

2. Ανάγκες Ασφάλειας

3. Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής

4. Ανάγκες Αυτοεκτίμησης

5. Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης


Στην πρώτη βαθμίδα είναι οι Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες (φαγητό, νερό, αέρας, σεξ).






Ανεβαίνοντας στην Πυραμίδα είναι οι Ανάγκες Ασφαλείας, η ανάγκη δηλαδή της στέγης, της υγείας και της προστασίας γενικότερα.




Στις Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής βρίσκονται οι κοινωνικές μας σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, η ανάγκη μας να έχουμε φίλους, να ερωτευτούμε και να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί



Ενώ στις Ανάγκες Αυτοεκτίμησης ανήκουν οι ανάγκες μας εκείνες όπου ο άνθρωπος αποζητά την προβολή της ατομικότητας του, των δικών του αξιών κι αρχών και την αυτονομία του.



Τέλος, στις Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης ανήκουν όλες εκείνες οι ανάγκες οι οποίες κάνουν το άτομο να νιώθει πλήρης, πραγματωμένος κι ευτυχισμένος.



Για να ανέβει κάποιος μια βαθμίδα στην Πυραμίδα θα πρέπει να έχει ικανοποιήσει τις Ανάγκες της προηγούμενης βαθμίδας.



Ο Μάσλοου πίστευε, και συμφωνώ μαζί του, πως ένα από τα βασικά κωλύματα ομαλής ανάληψης στην πυραμίδα αποτελεί η εκπαίδευση η οποία δυστυχώς όχι μόνο δεν βοηθά αλλά πολλές φορές και αναστέλει την αυτοπραγμάτωση.

Μάλιστα ο Μάσλοου κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις στους εκπαιδευτικούς οι οποίες κατά την γνώμη μου έιναι αρκετά σημαντικές γιαυτό και τις αναφέρω:

1. Πρέπει να διδάσκουμε τους ανθρώπους να είναι αυθεντικοί, να έχουν επίγνωση του εσωτερικού εαυτού τους και να ακούν τις φωνές των συναισθημάτων τους.



2. Πρέπει να διδάσκουμε τους ανθρώπους να υπερβαίνουν τα πολιτισμικά όρια τους και να γίνονται πολίτες του κόσμου (αυτό είχε πεί και ο Σωκράτης -Δεν είμαι Αθηναίος, δεν είμαι Έλληνας, είμαι πολίτης του κόσμου).


3. Πρέπει να βοηθάμε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την φωνή τους στην ζωή, το κάλεσμα, τo πεπρωμένο και την μοίρα τους. Αυτό ειδικότερα επικεντρώνεται στο να βρει κανείς την κατάλληλη καριέρα και σύντροφο στην ζωή.


4. Πρέπει να διδάξουμε τους ανθρώπους πως η ζωή είναι πολύτιμη, ότι υπάρχει χαρά που μπορεί να βρεθεί στην ζωή, και αν οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί να δουν το καλό και την χαρά σε κάθε κατάσταση, αυτό δίνει αξία στην ίδια την ζωή.


5. Πρέπει να δεχτούμε κάθε άτομο όπως αυτή ή αυτός πραγματικά είναι και να βοηθήσουμε το άτομο να ανακαλύψει την εσωτερική του φύση. Από την πραγματική γνώση των κλίσεων και των περιορισμών μπορούμε να μάθουμε τι να χτίσουμε και ποιές δυνατότητες ήδη υπάρχουν εκεί.



6. Πρέπει να σιγουρευτούμε πως οι βασικές ανάγκες του ατόμου θα ικανοποιηθούν. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη της ασφάλειας, του να ανήκεις και την εκτίμηση.



7. Πρέπει να αναζωογονήσουμε την συνείδηση, να διδάξουμε το άτομο να εκτιμά την ομορφιά και τα άλλα καλά πράγματα στην φύση και στην ζωή.




8. Πρέπει να διδάξουμε τους ανθρώπους ότι ο έλεγχος είναι κάτι καλό και η απόλυτη παράδοση στις παρορμήσεις κάτι κακό. Χρειάζεται έλεγχος για να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.



9. Πρέπει να διδάξουμε τους ανθρώπους να παραβλέπουν τα ασήμαντα ζητήματα στην ζωή και να καταπιάνονται με τα σοβαρά. Αυτά είναι τα ζητήματα αδικίας, πόνου, δοκιμασίας, και θανάτου.



10. Πρέπει να διδάξουμε τους ανθρώπους να μπορούν να διαλέγουν με επιτυχία. Πρέπει να ασκείται κανείς στο να κάνει καλές επιλογές.


Επισης πιστευω το εξης:

Οτι "το κλειδί" για να προχωρήσει κάποιος πιο μακριά είναι να έχει πολύ λίγα πράγματα να κουβαλάει για να είναι ανάλαφρος και ακούραστος ο δρόμος του.



Λιτότητα, απλότητα, μέτρο.

Οτι δεν χρειαζεται κανεις να εχει την τετραοροφη μαζονετα, το πολυτελες κτιριο στο οποιο εργαζεται, την Porche Carrera του, το ψαρονεφρι με σως κουκουβαγιας για να ειναι ευτυχισμενος (η).



Ξερω αμετρητους ανθρωπους που παρ'ολο οτι εχουν ολα αυτα, δεν ειναι ευχαριστημενοι με τιποτα...


Επισης ξερω ανθρωπους οι οποιοι εχουν διασφαλησει το προς το ζην, μενουν σε δυαρι, εχουν την οικογενειουλα τους και εχουν κατορθωσει κατα την γνωμη μου πιο πολλα...



But above all




Αυτα........

10 comments:

Σταλαγματιά said...

Μόλις πρωτοδιάβασα την ανάρτηση σου το όνομα Maslow μου ήταν πολύ οικία αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ που τον ήξερα.
Ξέρεις ποια είναι η ειρωνεία;
Οτι για τον έρμο τον Maslow στο Τει μας λέγανε συνεχώς,
ούτε θυμάμαι σε πόσα μαθήματα τον ανέφεραν τόσο που στο τέλος είχε γίνει το κόκκινο πανί μου το όνομα του.
Και κοίτα τώρα που μόλις διάβασα το όνομα του είπα- μα που το έχω ξανά ακούσει.
Το συμπέρασμα ποιο είναι;
Ότι στα τει δεν μαθαίνουμε τελικά τίποτε αφού τίποτε δεν μας μένει.

Μια χαρά τα έλεγε και συμφωνώ απόλυτα με την θεωρία του,
μα στην καθημερινότητα μας δεν εφαρμόζουμε σχεδόν τίποτε από αυτά
Η πυραμίδα που έφτιαξε στις μέρες μας την έχουμε αλλάξει εντελώς.

Καλή μου cassiel με γύρισες πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια!!

καλό σου βράδυ και καλό μήνα

Cassiel said...

Aναστασια μου σου το ορκιζομαι, αθελα μου ηταν!!!! :)))
Και το δικο μου κοκκινο πανι ειναι και ηταν απλα το διαβασα καπου προσφατα και τωρα μου εκανε κλικ??!!! Και πιο πολυ συμφωνουσα με τα οποια ειχε βγαλει μετεπειτα, οτι πρεπει να βοηθαμε τους αλλους να βρουν την εσωτερικη τους φωνη κλπ.
Σου το υποσχομαι, δεν προκειτε να σου ξαναθυμισω τα φοιτητικα σου χρονια :)))
Πολλα φιλια καλη μου, καλο μηνα να εχουμε.

ΝΑΪΑΔΑ said...

νομιζω πως στις τελευταιες παραγραφους τα ειπες ολα...
και να η ροη του συμπαντος παλι...
σημερα ειχα μια συζητηση με εναν κυριο για αυτο το θεμα και τωρα νατο εδω...
ο ανθρωπος πραγματικα χρειαζεται τοσα λιγα μα δεν το ξερει...
στην προσπαθεια να κερδισουμε ακομα και πιο πολλα χανουμαι την ουσια...
οταν καποια στιγμη το συνηδητοποιησουμε ειναι τοσο αργα που δεν μπορουμε να το αλλαξουμε...και μενει το κενο...εκεινο το αδειασμα...
στα μικρα ειναι το μυστικο...ναι δεν λεω τα χρηματα ειναι κινητηριος δυναμη μα...οσα και αν εχεις αν χασεις την ανθρωπινη επαφη...την επαφη με καθε τι αληθινο και εμψυχο τοτε τα χρηματα δεν σου χρησιμευουν παρα για να βαλεις μια φωτια με αυτα να ζεστανεις το κορμι σου...μα και παλι η ψυχη θα ειναι κρυα...

νεραιδενια φιλακια καλη μου!!!

~~Εμμέλεια~~ said...

Αγαπητή μου Cassiel η θεωρία του κινήτρου του Abraham Maslow χρησιμοποιείται και στη Γραφολογική Ανάλυση. Καλό βράδυ

Τρελός του Χωριού said...

Aaaaaxx
Autes oi puramides.
Exoun katastrepsei kosmo kai kosmaki
Opos kai na exei , na peite ston kur- Αβράμη πως οι ανάγκες ειναι μόνο Δυο
Υγεια και Αυτογνωσια. Άντε και κανα τρίγωνο Πανοράματος μία που αναφέραμε την πυραμίδα και μου ανοιξε ητην ορεξη το ... σχήμα

Cassiel said...

Ναϊαδα μου, και εγω συμφωνω πιο πολυ με τα τελευταια που εγραψα, αχ αυτη η ροη του συμπαντος, μα καλα βρε ναιαδα μου με τα ιδια ατομα κανουμε παρεα?? Μακαρι να μην υπηρχαν τα λεφτα, θα ειμασταν πολυ πιο καλυτερα, αλλα δυστυχως υπαρχουν, οι άνθρωποι :) χρησιμοποιουν το χρημα για να εξαγορασουν αγαπη, αξιες, συναισθηματα, κατι που πιστευω πως δεν εξαγοραζεται, οπως λενε και οι Beatles (Can't buy me looove, money can't buy me looove)

Πολλα φιλια καλη μου!!

Cassiel said...

Ελενα μου, γραφολογικη αναλυση?? σιγουρα?? εαν εννοεις την δικια μου τοτε δεν προκειτε να καταλαβεις λεξη, ειναι τοσο μπερδεμενη μεταξυ greeklish οπως και εγω, που λεω οτι με εμπνεει την συγκεκριμενη στιγμη και τις περισσοτερες φορες γινεται lost in translation....like me :))))

Σου ευχομαι ενα υπεροχο βραδυ!!

Cassiel said...

Βρε τρελλε μου, λιγο απο ολα χρειαζομαστε, θα μπορουσες να ζησεις μονο με υγεια και αυτογνωσια χωρις στεγη, φαγητο, λιγα χρηματακια ε και λιγο sex δεν εβλαψε κανεναν, εαν δεν καταφερνες τις βασικες σου αναγκες πως θα εφτανες μεχρι την αυτογνωσια??? Θα προσπαθουσες παντοτε να τα εχεις τα βασικα πραγματα στην ζωη σου, δεν λεω πολλα, απλα λιγο απ"ολα...

Πολλα φιλια

Cassiel said...

Εχω να κανω μια εξομολογηση....Δεν εχω φαει ποτε τριγωνα πανοραματος...

Τρελός του Χωριού said...

Μα αυτή ειναι η δύναμη της Αυτογνωσίας . Να ορίζει τις περιστασιακές σου ανάγκες . Χωρίς αυτήν , αλλα νομίζουμε πως χρειαζόμαστε και αλλα πραγματικά έχουμε ανάγκη στο Τώρα μας. Γι αυτό ,ορίζω την Αυτογνωσία σαν την πραγματική Ανάγκη